Prodej uzenářských

výrobků

Textové pole: Prodejna U Jiříka
RECEPT na

Copyright © 2021, U Jiříka prodejna uzenin All Rights Reserved | Webdesign by  GVR ING, s.r.o.

Textové pole: Prodejna U Jiříka

PREJT

Prejt je zabíjačkový produkt složený z krve a krup. Prejt se musí vařit. Nacpán do vepřového střívka, či plastové folie, je z něho jelito.
Příprava prejtu-ruční

Původ slova je z německého Brei (kaše). Původní význam slova ~ jedna várka - množství suroviny, která byla připravena k dalšímu zpracování. Slovo je příbuzné s německým brühen (spařit) a Brot (chléb).

Obrázek :Před vařením prejtu

Dobrou chuť !

Textové pole: Speciality
Informace ze světa uzenin
Textové pole: Prodejna U Jiříka

Gothajský salám je druh měkkého salámu. Podle původní receptury se Gothajský salám vyráběl do počátku 90. let 20. století z těchto ingrediencí (na 100 kg hotového výrobku):
29 kg hovězí zadní maso
29 kg libové vepřové maso
5,5 kg tučné vepřové maso bez kůže
35 kg sádlo na špíček
6 l pitná voda
koření
Sůl
Podle gothajského salámu se pozná šikovný uzenář. Namíchat směs hovězího a vepřového tak, aby zůstala kyprá i pružná zároveň, navíc tak akorát prostoupená zrnky špíčku, není nic jednoduchého. Salám má domovinu ve městě Gotha v Německu. "Dělnickou" svačinu tu vymyslel řezník Johann Daniel Kestner. Udělal to dobře, že. 










Dobrou chuť!