Prodej uzenářských výrobků |
Copyright © 2021, U Jiříka prodejna uzenin All Rights Reserved | Webdesign by GVR ING, s.r.o. |
Masový pekáčPotřebujeme· 500 g vepřového bůčku, případně krkovice · 4 klobásy · 500 g uzené krkovičky nebo jiného uzeného masa · masový vývar sůl, pepřJak na toMaso nakrájíme na plátky. Plátky bůčku osolíme, opepříme, vložíme do pekáče, podlijeme částí vývaru a pečeme v troubě 20 minut. Během pečení jedenkrát otočíme. Klobásky a plátky uzeného masa přidáme k bůčku, dolijeme vývar a dopékáme, až je maso měkké. Na jednu porci připravíme plátek bůčku, plátek uzeného a jednu klobásku. Podáváme s dušeným kysaným zelím a brambory. Sváteční ubrouskový knedlík s uzenýmPotřebujeme· 4 housky · 10 lžic studeného mléka · 100 g slaniny · 1 až 2 lžíce sádla · 3 vejce · lžičku soli · 100 g uzeného masa · 4 vrchovaté lžíce hrubé mouky nebo krupice čerstvou nebo sušenou petrželkuJak na toDvě housky nakrájíme na plátky a zalijeme 10 lžícemi studeného mléka. Sádlo se ve starších receptech používá mnohem běžněji než máslo, protože toho bylo v chalupě z vlastní produkce málo a bylo vzácnější. Tlouklo se z mléka a spíš se prodalo na trhu, než aby se z něj vařilo. Na kostičky nakrájenou slaninu nebo osmahneme spolu se zbylými dvěma houskami, též nakrájenými na kostičky. Žloutky smícháme s namočenou houskou, petrželkou a sádlem, nejlépe domácím či z dobrého řeznictví. Přidáme vystydlou osmaženou housku se slaninou a sůl. Z bílků našleháme sníh a spolu s vařeným, na kostičky nakrájeným uzeným masem přimícháme do těsta. Nakonec přidáme 4 lžíce hrubé mouky nebo krupice, vše promícháme. Vaříme v ubrousku: Vypranou utěrku pomažeme sádlem, vložíme těsto, rohy utěrky na dvakrát svážeme nití, zavěsíme na vařečku a vložíme do vody. Hrnec přikryjeme poklicí a vaříme asi 1 hodinu. Po půlhodině první úvaz rozvážeme, aby knedlík mohl nabýt. Po uvaření knedlík opatrně vyjmeme z ubrousku, nakrájíme nití a podáváme omaštěný jako přílohu k pečenému masu nebo k omáčkám. |
Sváteční pochoutkaPříprava jídlaRohlíky nasypte do větší mísy. Vajíčka důkladně našlehejte v mléce, přidejte k nim sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Směs přelijte na rohlíky a nechte je nasát. Vzniklá hmota by neměla být řídká, ale ani hustá. Bůček povařte, nechte vychladnout a pak ho nakrájejte na kostky. V pánvi rozpalte sádlo a bůček na něm opečte. Znovu nechte vychladnout a pak přidejte k rohlíkům a vajíčkům. Promíchejte, přisypte kopřivy, pažitku a petrželku. Ochutnejte, případně dosolte; vmíchejte prášek do pečiva. V plechu nebo větším pekáčku rozpusťte máslo, rozetřete ho po dně i po stěnách a pak rozprostřete nádivku. Troubu předehřejte na 200 °C a pečte nádivku dozlatova.
NĚCO NAVÍC: Bůček je bůček, ale příště zkuste uzené nahradit lehčí variantou. Velikonoční nádivka by totiž na rozdíl od té vánoční měla obsahovat spíš bílá masa, tedy jehněčí, telecí, králičí nebo dokonce kuřecí. Jak dlouho?· Doba přípravy: 60 minut Pečení: 35 minutPočet porcí8Ingredience· 10 rohlíků, nakrájených nadrobno · 7 vajec · 200 ml polotučného mléka · sůl · pepř · muškátový oříšek · 350 g uzeného bůčku · 1–2 lžíce sádla · 1–2 hrsti mladých kopřiv, nasekaných a propláchnutých · 1 lžíce pažitky, nasekané · 1 lžíce petrželky, nasekané · ½ lžičky prášku do pečiva 1 větší lžíce másla
|